Surinaamse haven wil grootste van de regio worden. President Santokhi heeft vragen

De N.V.  Havenbeheer in Suriname presenteerde vorige week haar  plannen aan President Santokhi. Die ondersteunt de ambitie om van de Surinaamse haven de grootste van de regio te maken, maar heeft daarbij nog wel wat vragen. Hij heeft het havenbedrijf dan ook huiswerk meegegeven.  

Haven Paramaribo
Haven Paramaribo, Suriname (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

´De Surinaamse haven wil de meest toonaangevende haven worden in de regio´, aldus de N.V. Havenbeheer, het havenbedrijf van Suriname, tijdens een presentatie aan President Santokhi en minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme vorige week donderdag 5 september.

Bruynzeel en Ballast Nedam

Volgens het in 1971 opgerichte havenbedrijf is die ambitie noodzakelijk om de verwachte groei in de olie- en gassector te kunnen faciliteren. Om die ambitie te kunnen waarmaken, richt N.V. Havenbeheer zich vooral op ontwikkeling van een aantal locaties langs de Surinamerivier, zoals het Bruynzeel-terrein en het voormalige terrein van Ballast Nedam, zo is te lezen op onder meer United News en in de Ware Tijd.

In diverse persberichten is te lezen dat directeur Andreas Talea van N.V. Havenbeheer van mening is dat de uitbreiding een impuls zal geven aan de Surinaamse economie en het welzijn van de  Surinaamse bevolking.

Oliewinning in de buurt van Boskamp, Suriname, maart 2018 (foto: René Hoeflaak).

President Santokhi steunt het ambitieuze plan van Havenbeheer maar wil wel eerst onderzoek naar de eigendomssituatie van de benodigde gronden en een onderbouwd gedetailleerd stappenplan. Binnen een maand zal die worden gepresenteerd, aldus diverse Surinaamse media.

Nickerie

Vorig jaar en in 2022 verschenen er met enige regelmaat  berichten in de Surinaamse media over de aanleg van een nieuwe haven bij  Nickerie, eveneens met het oog op de vondst van olie- en gasvoorraden voor de Surinaamse kust. Zo zou zelfs de Rotterdamse haven betrokken worden  bij het ontwerp van een nieuwe haven van Nickerie.

Landbouwbedrijf Nickerie
Landbouwbedrijf Nickerie, Suriname (foto: René Hoeflaak)

Naar verluidt zou de Surinaamse regering voor die haven 1.500 hectare grond beschikbaar hebben gesteld. Het plan voor een haven in Nickerie stuitte in Suriname om meerdere reden op  veel argwaan en cynisme. Onder meer over de financiering. Over de status van de plannen voor de haven van Nickerie is het al enige tijd stil. Het ziet er dus nu naar uit dat de N.V. Havenbeheer zich vooral richt op de Surinamerivier en uitbreiding van de bestaande haven. Wordt vervolgd.