65 jaar PARBO bier
Bigi Jari voor de Djogo. Want 65 jaar geleden – in oktober 1955- opende Prins Bernard de eerste brouwerij van Suriname. Vijf jaar nadat de broers Piet en Arthur Dumoleyn hun brouwerij in het Zeeuwse Kloosterzande verplaatste naar Suriname. De brouwerij van de broers was tijdens de opening inmiddels onderdeel van de Amstel Brouwerij dat later – in 1968- werd opgeslokt door Heineken.
Door René Hoeflaak
Starnieuws en andere Surinaamse media blikken deze week terug op de 65e verjaardag van de Surinaamse Brouwerij NV , de officiële naam van de brouwerij. De Surinaamse Brouwerij blikt met trots terug op het feit dat PARBO bier en de literflessen Djogo – vernoemd naar een grote aardewerken kruik, waarin de inheemse bewoners van Suriname hun water bewaarden- zijn verankerd in de Surinaamse maatschappij. In Starnieuws laat Reinoud Ottervanger, algemeen directeur van Surinaamse Brouwerij, weten nog lang door te willen gaan. “Wij hebben al die jaren substantieel kunnen investeren in werkgelegenheid, onze merken, innovatie en veilige en duurzame faciliteiten waardoor wij veel hebben kunnen bijdragen aan de samenleving,”
COVID 19 en hoge koers SRD
De COVID 19 crisis heeft de brouwerij tot dusver kunnen weerstaan. “Door jarenlang verstandig beleid zijn wij een gezond bedrijf. Daardoor hebben we ons gelukkig altijd door uitdagende tijden kunnen slaan, zoals bijvoorbeeld dit jaar de economische en Covid-19 crisis” aldus Ottervanger in Starnieuws. Door de koersstijging van de SRD is een PARBO biertje echter wel steeds duurder voor de Surinaamse bierdrinker. Volgens Ottervanger is dat mede omdat accijnzen nu zijn gekoppeld aan de US dollar en sommige grondstoffen en verpakkingsmaterialen nog niet verkrijgbaar zijn in Suriname en die geïmporteerd moeten worden.
PARBO Radler
Net als vele andere brouwerijen produceert de brouwerij de laatste jaren ook andere alcoholische en non- alcoholische dranken zoals Parbo Radler, Parbo Chiller en Royal Club softdrinks. Volgens Ottervanger zal de brouwerij in 2021 met drie bijzondere nieuwe innovaties op de markt komen, aldus Starnieuws.
De Surinaamse Brouwerij N.V. had in 2018 een netto omzet van 43 miljoen euro, aldus het jaarverslag. PARBO bier is onder meer te koop en te drinken in Nederland, Guyana, Frans-Guyana, Guadeloupe en Aruba. Daarnaast importeert en distribueert de brouwerij in Suriname Heineken bier, Vitamalt en Desperado in Suriname.
Geen feestje
Door de COVID-19 crisis zit een feestje er echter niet in, zo is te lezen in het artikel op Starnieuws.