‘Sluiting benzinepompen’

2011: weg van Commewijne naar Marowijne (foto: René Hoeflaak)
2011: Suriname: weg van Commewijne naar Marowijne (foto: René Hoeflaak)

30 november 2015: De Ware Tijd meldt vanmiddag  dat de  verkoop van brandstof door pomphouders in Suriname  maandagmiddag officieel is stopgezet. De krant verwijst hierbij naar een uitspraak van Sirodjenie Jankie, voorzitter van de Surinaamse Service Station Exploitantenbond (SSEB). Jankie beweert dat alle pompstations massaal sluiten, aldus de ware Tijd. Omstreeks 12:30u (16.30 uur Nederlandse tijd) zei ze dat de meeste al waren gesloten. “Er is een onveilige situatie bij de pompstations, daarom hebben de pomphouders besloten de verkoop stop te zetten” aldus Jankie vanmiddag in de Ware Tijd.

Door René Hoeflaak

Volgens Jankie uiten klanten uit frustratie over de stijgende benzineprijzen bedreigingen  aan het adres van de pomphouders en bedienden. Verder zegt de voorzitter dat er ook geen olie wordt geleverd aan de pompstations. Hoelang deze situatie zal blijven aanhouden is niet duidelijk.

Daarnaast zijn pompstations ook ontevreden over hun winstmarge, aldus de Ware Tijd.

Devaluatie SRD

Twee weken geleden devalueerde de Centrale Bank van Suriname de Surinaamse dollar (SRD)met ruim 20 procent met als gevolg een aanzienlijke prijsverhoging van een groot aantal goederen zoals brandstof. Volgens de Centrale Bank was de maatregel noodzakelijk   ‘Suriname heeft in de afgelopen jaren een zware grondstoffenprijsschok ervaren: de goudprijs daalde met meer dan vijf en vijftig procent vanaf de piek, terwijl de exportprijs van onze aardolie in het afgelopen jaar met bijna zestig procent daalde‘ aldus een verklaring van de Bank op 19 november.

12 maatregelen

Electriciteitpaal in Suriname (foto: René Hoeflaak)
Electriciteitpaal in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Juist vandaag presenteerde President Bouterse  een sociaal pakket met twaalf maatregelen aan De Nationale Assemblee waarin onder meer de huidige brandstofprijs wordt gegarandeerd. De maatregelen moeten de meest kwetsbaren bescherming bieden in de moeilijke financiële situatie van Suriname.

De 12 regeringsmaatregelen zoals vanmiddag gepresenteerd. (bron: Starnieuws)

1). een evaluatie van de Basiszorg Verzekering die per 2014 is ingegaan met als uitgangspunt een betaalbare premie voor iedereen.
2). financiële ondersteuning aan de allerarmsten en werklozen door een maandelijkse ondersteuning van circa SRD 100 voor aankoop van basisgoederen. Deze ondersteuning gaat in voor de kerst en zal driemaandelijks worden geëvalueerd
3). Gefaseerde start van schoolvoeding per 1 januari 2016 en en voortzetting Naschoolse Opvang (NSO)
4). Gunstigere electriciteitstarieven voor laaggebruikers en distributie van 120.000 ledlampen aan 30.000 huishoudens geschonken door Venezuela.
5).  Eenmalige uitkering van Srd.50,- aan senioren uit te betalen vóór Kerst dit jaar.
6).Bouw van gemiddeld 200 sociale woningen voor de meest kwetsbaren van onze samenleving en voor mensen met een beperking
7). Gunstige leningsvoorwaarden voor grondbezitters
8). De regering zal het studietoelagen Fonds daarom voor het nieuwe schooljaar verruimen. Extra studiefinanciering voor nog eens 600 studenten naast de huidige 900 studente
9). 
Onderzoek naar verbetering schoolvervoer
10). Geen verhoging van tarieven voor openbaar busvervoer. Achterstallige betalingen aan bushouders die het transport voor de overheid verzorgen, zullen in januari 2016 uitbetaald worden.
11). Intensievere controle op prijzen en kwaliteit van vooral eerste levensbehoeften, maar ook van de overige goederen en diensten, opvoeren.  Monopolyvorming en prijsopdrijving zullen niet worden getolereerd.
12) De beschikbaarheid van brandstof tegen de vastgestelde pompprijs zal worden gegarandeerd, ook in het binnenland.
 



Leave a Reply