Interview: Suzette Eeltink

26/4/2013: Suzette Eeltink, is eigenaresse van Suriname Holidays, specialist in reizen naar Suriname.  Persoonlijk klantcontact en maatwerk staat centraal bij Suriname Holidays. Op haar kantoor in Amsterdam spreekt René Hoeflaak voor www.groenroodwit.nl  met Suzette over reizen en vakantie naar Suriname, haar favoriete plekken, de ambitie van Suriname Holidays en nog veel meer. “Ik geloof in Suriname

Suzette Eeltink, eigenaresse van Suriname Holidays (foto: René Hoeflaak)
Suzette Eeltink, eigenaresse van Suriname Holidays (foto: René Hoeflaak)

Suzette, hoe ben je eigenlijk in de reiswereld terecht gekomen? ‘ Mijn passie voor reizen heb ik van mijn ouders meegekregen. Als kind reisde ik met ze mee naar diverse landen en bestemmingen. Daarnaast had ik al vroeg interesse in vreemde talen. Na de HAVO koos ik dan ook voor een toeristenopleiding. Na stage bij de NBBS(RH: voormalige reisorganisatie) in Leiden, heb ik twee jaar in Frankrijk gewerkt. Bij terugkeer uit Frankrijk vond ik een vaste baan bij NBBS

Na vijf jaar NBBS trad Suzette in dienst bij Singapore Airlines met als specialisatie verre reizen .‘Zowel bij NBBS als Singapore Airlines vond ik vooral het van A tot Z samenstellen van reizen het leukst en meest uitdagend. Vooral de binding met een klant trok  mij erg aan.’

Geschiedenis

De aanslagen van 11 september 2001 hadden een negatieve impact op de route van Singapore Airlines op New York.  Alsof het zo moest zijn werd Suzette in die periode benaderd door een oud collega. Hij ‘runde’ in zijn ééntje Suriname Holidays en zocht ondersteuning en versterking. Suzette werd zijn rechterhand. “Ik kende Suriname eigenlijk niet. Wel Brazilië, dat is al heel lang één van mijn favoriete bestemmingen. Daar was ik vanuit mijn vorige functie vaak geweest. Na een jaarwerken  ging ik pas voor de eerste keer naar Suriname. Ik was meteen verkocht.  In 2007 breidde ons team uit met wederom een oud NBBS collega, Martin van Dam. Samen hebben we een aantal jaar later het bedrijf van de toenmalige eigenaar overgenomen. Vorig jaar kwam er een verdrietig einde aan onze samenwerking. Martin is na een slopende ziekte helaas overleden. Uit ons oude NBBS netwerk hebben we ons oud collega Hélëne Schrader aangenomen. Zij is nu samen met mij de motor achter het bedrijf.


Specialisatie in één land brengt ook een zekere kwetsbaarheid met zich mee. Hoe kijk jij daar tegen aan?Klopt, specialisatie brengt inderdaad risico’s met zich mee. Zo zagen we bij de overstromingen in 2006 een afname van het aantal boekingen en reizigers. Dat zien we ook bij nieuws over politieke onrust. Maar ik geloof in Suriname als toeristische bestemming. Verder geloof ik in specialisme. Dat is juist onze toegevoegde waarde. We hebben een uitgebreid en intensief netwerk in Suriname. Dat vraagt om focus en verdieping. Daarnaast kunnen wij door onze specialisatie en expertise verschillende reizigers  helpen en echt maatwerk leveren.  Wij spreken onze klanten/reizigers op kantoor,  luisteren naar hun verhaal en willen weten waar ze naar op zoek zijn. Vervolgens stemmen we daar de reis op af”

De reizigers van Suriname Holidays bestaan voor 95 % uit Nederlanders of Surinamers die al meer dan dertig/veertig jaar in Nederland wonen. Met “het blijven  bieden van persoonlijk klantcontact en het leveren van maatwerk”, beantwoordt Suzette mijn vraag over de ambities van Suriname Holidays. ”Daar ligt juist onze passie en kracht. Als we groter zouden groeien, dan ben ik meer met andere zaken bezig en dat wil ik niet. Advies geven aan klanten is juist het allerleukste”.

Suriname Holidays bestaat tien jaar. In welk opzicht is het toerisme in Suriname, vergeleken met 2003 veranderd?Er zijn veel meer mogelijkheden om naar het binnenland te reizen. Die accommodaties daar zijn ook steeds meer geschikt voor grotere en bredere doelgroepen. Verder zie je in Suriname  steeds meer mensen die iets in het toerisme gaan opstarten. Helaas is controle door de versoepeling van de Surinaamse wetgeving moeilijk en hebben beunhazen vrij spel”

Over haar eigen favoriete plek is antwoordt Suzette direct en zonder aarzeling.  “Jungle en natuur. Het liefst een onbewoond junglegebied zoals het  Kaisergebergte.  Ook  Kabalebo is een plek waar ik graag kom.  En Sipaliwini staat nog steeds op mijn lijstje.”  In Paramaribo bezoekt Suzette graag restaurant  Dumpling (RH: aan de JF Nassylaan)” Maar er zijn zoveel andere leuke en fijne plekjes en eettentjes. Dat is ook het unieke van Paramaribo . In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse steden heeft en biedt Paramaribo zo veel meer diversiteit aan smaak”.

Wat is jouw verklaring voor het feit dat relatief weinig Surinamers de jungle in het binnenland bezoeken?.  ‘Tja, Onbekend maakt onbemind. Er is ook een zekere ingebakken angst voor beesten en een soort bijgeloof over het bos.

Ontwikkelingen Toerisme Suriname

Welke ontwikkelingen zie jij voor het Surinaams toerisme? ‘Wat ik belangrijk vind, is de bewustwording en zorg voor het milieu en de natuur. Ik zie tot mijn vreugde verrassend veel jonge Surinamers die een liefde koesteren voor de natuur! Omdat er geen stranden zijn zal Suriname geen massabestemming worden. Dat heeft als voordeel dat de natuur meer behouden en gespaard  zal worden. Het type toerist dat naar Suriname gaat is doorgaans milieubewust en gaat op zoek naar de natuur. Want ongereptheid, dat is de kracht van Suriname. Het regenwoud, het bos is de toekomst van Suriname. Voor Suriname en eigenlijk de gehele wereld geldt dat we  zuinig moeten zijn op onze aarde.  Mensen in Suriname idealiseren soms de westerse wereld. Van oorsprong staan ze veel dichter bij de natuur. We kunnen nog veel van hen leren. Zoals bijvoorbeeld het  respect voor ouderen. “ 

Tot slot; Er zijn wellicht nog lezers die twijfelen over Suriname als bestemming. Waarom is een keuze voor Suriname een goede keuze?  Suzette.  ‘Suriname heeft ongerepte natuur, er is geen taalbarrière en dat geeft over het algemeen toch ook wel een veilig idee, Suriname is relatief klein en dus goed bereisbaar, er is een diversiteit aan culturen, veel historie, je kan er lekker en vooral divers eten, de temperatuur is heerlijk, er is comfort voor ouderen en niet onbelangrijk, Suriname is – bijvoorbeeld door de Nederlandse taal-ook een kindvriendelijke bestemming.  Kinderen kunnen gewoon in het bos met een gids zelf over een kikker praten.

Twintig minuten later sta ik op een drukke straat in Amsterdam. De temperatuur nauwelijks  tien graden boven nul. Ik denk aan de kikkers in het bos, het lekkere eten en een hangmat in de jungle. Het is even omschakelen.

One Comment

Leave a Reply