Surinaams-Nederlandse (diaspora) samenwerking bij twee unieke medische operaties in Suriname.

In het Sint-Vincentius Ziekenhuis  in Paramaribo werden vorige week twee unieke operaties uitgevoerd. Beide operaties werden uitgevoerd in gezamenlijk Surinaams-Nederlands teamverband. Een Rotterdamse arts vloog speciaal voor een operatie voor één dag heen en weer van Nederland naar Suriname. Voor de andere operatie stelde een Haags ziekenhuis medische apparatuur beschikbaar.

 

Sint-Vincentius Ziekenhuis Suriname
Sint-Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo (foto: René Hoeflaak, februari 2014)

Door René Hoeflaak

De eerste operatie betrof een hersenoperatie op 7 januari jl. van een 55-jarige patiënt met een tumor in de linkerzijde van de hersenen. Door de tumor kon de vrouw niet goed lopen en was er sprake van vertraagd denken en handelen. De zes uur durende operatie werd uitgevoerd door een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team onder leiding van neurochirurg Rishi Nandoe-Tewarie,  in samenwerking met medische specialisten van de anesthesie, chirurgie, intensive care en het verpleegkundig personeel van het Sint-Vincentius Ziekenhuis. De operatie is mede tot stand gekomen met hulp van het Diaspora Platform Nederland. De medische apparatuur werd beschikbaar gesteld door het  Haaglanden Medisch Centrum (HMC) te Den Haag. Afgaande op berichten in de Surinaamse pers is de patiënt voorspoedig hersteld.

Niertransplantatie in Suriname

Henk van der Zwan, de Nederlandse ambassadeur in Suriname, sprak zijn waardering uit voor de Nederlands-Surinaamse operatie en sprak daarbij zijn steun uit voor de concrete toekomstplannen om een structureel niertransplantatie programma op te zetten in het ziekenhuis.

Henk van der Zwan
Henk van der Zwan Ambassadeur in Paramaribo, Suriname (foto: https://www.rijksoverheid.nl/ )

Ooroperatie door Rotterdamse arts in Suriname

Ruim een week later, op 16 januari, werd eveneens in Sint-Vincentius Ziekenhuis (opgericht in 1916) voor de tweede keer in de geschiedenis van Suriname een zogenaamde Cochleaire Implantatie (CI) uitgevoerd bij een doof kindje van twee jaar. Een cochleaire implantatie is een operatie waarbij een speciaal apparaatje in het oor van dove kinderen en volwassenen wordt ingebracht, die het gehoor weer terugbrengt.

Deze operatie werd uitgevoerd door KNO-arts Mick Metselaar van het Erasmus Medisch Centrum uit  Rotterdam samen met KNO-arts Ralph Akrum van het Sint-Vincentius Ziekenhuis. Metselaar was speciaal voor deze operatie voor één dag afgereisd naar Suriname. De operatie duurde 2 uur. De eerste cochleaire implantatie in Suriname vond in maart 2019 plaats. Eveneens in het St. Vincentius Ziekenhuis. Akrum en Metselaar werkten voor de zesde keer samen, zo is te lezen in de Surinaamse pers.

Uitwendig en inwendig deel van een cochleair implantaat. (afbeelding: www.commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=468036)

Door de Covid-19 pandemie was het onzeker of deze operatie door zou gaan. Onder meer door de druk op de inzetbaarheid van de specialisten na terugkeer in Nederland en de protocollen voor inkomende reizigers vanuit Nederland naar Suriname.

Testen van pasgeborenen in Paramaribo

Vorig jaar begon het Sint Vincentius Ziekenhuis als eerste Surinaamse ziekenhuis om alle in het ziekenhuis geboren baby’s te testen op hun gehoor. Mede tot stand gekomen door de inzet en apparatuur van de KNO-praktijk Ralph Akrum.