Amazonica Bungalows biedt gasten gemak, zorg en comfort
Onlangs verbleef ik enkele dagen in Amazonica Bungalows, een kleurrijk en gemoedelijk resort aan de rand van Paramaribo. Een aangename, comfortabele en goed verzorgde plek voor wie aan de drukte van de stad wil ontsnappen. Maar ook voor gasten met een zorgbehoefte. Amazonica eigenaar en oprichter Sunil Kowlesar legt uit waarom. En vertelt over het ontstaan van Amazonica. ‘het gemak van onze gasten staat voorop’

Door René Hoeflaak
Sunil Kowlesar werd 56 jaar geleden geboren in Suriname maar woonde veertig jaar in Nederland. Samen met zijn echtgenote Shanta is hij eigenaar van een in zowel Nederland als Suriname gevestigd belastingadvies- en administratiekantoor. ‘Binnenkort bestaat ons bedrijf, Lotus, 25 jaar. Mijn vrouw is erkend mediator’ aldus Sunil aan het begin van ons gesprek in Amazonica.

Enkele huisjes naast woning
In 2001 kochten Sunil, Shanta en haar inmiddels overleden broer Robby een huis aan de Somaiweg 2 in het District Wanica Suriname. Een lang gekoesterde droom kwam daarmee in vervulling. Het idee voor Amazonica Bungalows ontstond in 2016. Min of meer bij toeval. Als Sunil en Shanta besluiten het perceel naast hun Surinaamse en nog altijd huidige huis aan de Somaiweg te kopen. Sunil: ‘het perceel naast ons stond onder water en was zwaar verwaarloosd. Om te voorkomen dat de problemen over zouden slaan naar onze woning, besloten we het perceel te kopen en vervolgens op te knappen, zoals het aanleggen van rioleringen en het bouwen van enkele huisjes voor gasten’

Gasten keerden regelmatig terug en omdat er steeds meer behoefte was aan extra voorzieningen, kochten ze ook het perceel daarnaast. ‘En daar hebben we vervolgens bungalows gebouwd met een zwembad, restaurant en bar, het huidige Amazonica. Het is eigenlijk op ons pad gekomen. Mijn zoon had wat ervaring in de horeca, maar verder hadden we geen ervaring in het hotelwezen. ’’ aldus Sunil.

Goed verzorgd en netjes
Amazonica Bungalows opende haar deuren in 2016 en bestaat uit zes bungalows met ieder drie slaapkamers, een woonkamer, twee toiletten, twee douches, een balkon met hangmatten en een terrasje en met een keuken voor wie zelf zijn ontbijt of maaltijd wil prepareren. Maar er is ook een restaurant en bar, aan de rand van een groot zwembad met ligbanken, baanlijnen, gescheiden douches en sanitair en een kleedruimte. Allemaal goed verzorgd, netjes en comfortabel, zo is mijn ervaring. Het zwembad is voor iedereen toegankelijk, zowel voor gasten als niet-gasten en geopend van 12 tot 20 uur.

Het restaurant heeft een mediterrane keuken en menukaart. En met een Turkse chef kok. Een bewuste keuze? ‘Ja. Omdat bami en nasi in bijna iedere straat hier te krijgen is, merkten we behoefte aan een Turkse keuken. De kok kenden we al 27 jaar van onze vakanties naar Turkije. We hadden een band opgebouwd, zijn zelfs bij hem thuis geweest in Koerdistan en vroegen hem om naar Suriname te komen’.
Gemak en veiligheid
Inmiddels telt Amazonica 22 personeelsleden, waaronder een aantal beveiligingsmedewerkers. ’Er is dag en nacht bewaking. Daar zetten we hoog op in. Je kan hier niet zo maar binnenkomen. We willen problemen voorkomen. Onze gasten moeten zich op hun gemak voelen. Daarnaast zijn we ook kritisch met het organiseren en faciliteren van feesten. Om overlast te voorkomen. Wij investeren veel in ons personeel van Suriname door hun scholing aan te bieden. Zo zijn diverse personeelsleden BHV opgeleid´.

Amazonica is een echt familiebedrijf. Het gehele gezin van Sunil en Shanta is betrokken bij de bedrijfsvoering. Zoon Danny is zwemleraar en Dive Master en gaat op een later tijdstip zwemlessen geven. Dochter Daanika ondersteunt met marketing en PR. Beiden hebben ervaring op het gebied van horeca en management. ’Mijn vrouw en kinderen wonen nog in Nederland. Ik heb mijzelf echter wel uitgeschreven uit Nederland om mij volledig te kunnen richten op Amazonica’

Zorg bieden en zorg ontlastend
Comfort, veiligheid, gemak en gastvrijheid staat bij Amazonica en Sunil hoog in het vaandel. Dat merk je aan alles. Maar Amazonica wil zelfs nog een stap verder gaan. ‘’Wij bieden ook ondersteuning aan gasten die zorg behoevend zijn. Onze bungalows zijn daar op ingericht . Alle hulp en ondersteuning die je hier krijgt wordt vanuit Nederland door het PGB (Persoons Gebonden Budget) vergoed. We krijgen gasten die moeten dialyseren. Om de hoek is een dialyse centrum. Daarnaast beschikken we over een rolstoelbus en is er 24 uur per dag een huisarts beschikbaar. In Nederland kunnen we mensen desgewenst helpen met de administratie rondom de PGB aanvragen’

Uitbreiding
Dat brengt ons gesprek op de toekomst. Amazonica Bungalows wil uitbreiden. ‘Er is honderd meter verderop nog een ruimte. Daar komen 1 en 2 kamer appartementen. De tekeningen zijn al bijna klaar’ aldus Sunil aan het einde van ons prettige gesprek. Groenroodwit blijft het volgen.


