Julianatop: hoe lang nog?

Suriname (bron: www.vwmin.org)
Suriname (bron: www.vwmin.org)

17 oktober 2015: Tot 1975 was de Julianatop met een hoogte van 1.280 meter het hoogste punt van het Koninkrijk Nederland. De bergtop is onderdeel van het Surinaamse Wilhelminagebergte. Zoals de Hendriktop deel uitmaak van het Emmagebergte. Toppunten in Suriname met Nederlandse namen maar die volgens de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) verwijzen naar een dieptepunt in de Surinaamse geschiedenis.

Door René Hoeflaak

Groningen, Suriname (foto: René Hoeflaak)
Groningen, Suriname (foto: René Hoeflaak)

De commissie heeft daarom vorige week in een officiële brief aan president Bouterse gevraagd om de namen te veranderen. Dit ter gelegenheid van de  veertig jarige staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. Volgens de voorzitter van de NRCS,  Armand Zunder (1946), moet ook de ‘mind‘ van de mensen bevrijd worden van het Nederlandse kolonialisme voorzitter van de NRCS, zo is te lezen in de Ware Tijd. Of ook plaatsnamen als Groningen, Domburg en Wageningen op de lijst van NRCS is niet bekend.

CARICOM

Deze zomer lukte het de commissie de regering te overtuigen  het wapenschild van de Nederlandse Geoctrooieerde Sociëteit van het presidentieel paleis te verwijderen en te vervangen door het  Surinaams wapen. De NRCS is een presidentiële commissie die op 16 augustus 2013 is ingesteld, na een besluit van de  de Caricom dat in elk Caricom lidland een Nationale Reparatie Commissie moest worden opgericht.

Top 1280

Het is niet exact bekend wanneer het Wilhelminagebergte en de Julianatop zijn vernoemd naar de voormalige Koningin van Nederland. Lang was de top naamloos. In verslagen en kaarten van verschillende expedities werd steeds verwezen naar ‘’Top 1280′ Het was de toenmalige gouverneur Jan Klaasesz die in 1952 uiteindelijke een verzoek deed aan de Nederlandse overheid om de top naar de koningsdochter Juliana te vernoemen.

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is Mount Scenery op Saba het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden.

One Comment

  • Limoen

    Wat een gedoe zeg. Ik kan me niet voorstellen dat wij last ondervinden van al die nederlandse namen.
    Sta er toch boven Suriname, laat je niet kennen.. Ik ben als geboren surinaamse trots op die namen.
    Moet ik na 54 jaar andere namen gaan leren voor plekken en gebergten in mijn land. Zou het jammer vinden.
    Be proud, de ontwikkeling van Suriname lijdt er niet onder.

Leave a Reply